Observatiile efectuate asupra proceselor circadiene sau cele diurne la oameni sunt mentionate chiar si in textele medicale chinezesti, datate in jurul secolului al 13-lea – Gwei-Djen, L. (2002)A te trezi in mijlocul noptii nu este ceva special. Toti o facem uneori. Este enervant? Binenteles. Cu totii avem nevoie de aproximativ 7 sau 8 ore de somn. Dar faptul ca va treziti in mijlocul noptii, la 2 sau 3 dimineata, etc. nu are nici o relevanta din punct de vedere medical.
Totusi, unii dintre noi par sa se trezeasca la aceeasi ora, in fiecare noapte. Coincidenta? Se poate. Pana la urma, cateodata creierul are propria lui minte, numarand „tic si tac”, iar faptul ca isi seteaza propria alarma nu este nimic de neinteles.
Atunci cand ne-am stabilit o rutina, creierele noastre se vor adapta si ne vor aminti de lucrurile pe care trebuie sa le facem si momentul in care sa le facem. Asta este un fapt dovedit stiintific. Momentul in care atat corpul cat si creierul sunt scoase din aceasta rutina este cel care ne ingrijoreaza. Asta include si un ciclu enigmatic de somn/trezire.
Textele medicale chinezesti, datand din secolul al 13-lea, prezinta observatii legate de ritmurile circadiene de dinainte de aparitia medicinei Vestice. Principala diferenta este premisa lor – ca energia noastra interna (numita chi sau qi) calatoreste prin diferite puncte din corp, in momente diferite din cadrul ciclului circadian de 24 de ore.
Deranjarea energiei interne in orice moment din timpul ciclului circadian se manifesta prin probleme emotionale, mentale sau fizice. Astfel se ridica problema unor boli de sanatate, deoarece fiecare sistem din corpurile noastre poseda abilitatea de a se recupera si regenera.
Ne vom axa pe teoriile circadiene propuse de medicina chineza. Mai exact, pe Ceasul traditional chinezesc al organelor din corp. Vom discuta cateva modele anormale de dormit, precum si modelele rationale.
Daca va treziti in acelasi moment, in fiecare seara, acesta ar putea fi motivul
„Un ritm circadian este orice proces biologic ce arata o (oscilatie) in decursul a 24 de ore…Aceste ritmuri ce tin 24 de ore isi iau energia din ceasul circadian, si astfel, reprezinta un subiect de cercetare extrem de des intalnit” – Edgar, R&al (2012)
1. Nu reusiti sa adormiti intre 9 si 11 seara
In timpul acestei ferestre de 2 ore, arterele si vasele de sange sunt extrem de active. Problemele cu arterele sau vasele de sange pot indica o multime de tulburari de sanatate. Problemele legate de glanda suprarenala, functiile metabolice, sistemul imunitar sau tiroida pot fi cauzele de baza. Din punct de vedere fiziologic, nivelurile ridicate de stres, confuzia sau paranoia pot fi originea insomniilor dumneavoastra.
Solutiile includ meditatie, respiratul adanc sau orice alt tip de exercitiu ce va poate relaxa.
2. Daca va treziti intre 11 si 1 noaptea
…
Citeste continuarea articolului aici: Motivul pentru care va trezitit in fiecare noapte la aceeasi ora