Fiind un aliment care ofera o lista lunga de beneficii pentru organism, tofu a starnit o multime de discutii intre persoanele care sustin acest aliment si cei care descurajeaza consumarea lui.
Alimentul poate fi achizitionat din toate magazinele si supermarketurile si este unul dintre cele mai vechi produse care pot fi consumate atat de vegani, cat si de vegetarieni.
Pentru cei care nu ai consumat niciodata tofu, este important sa mentionam ca acest produs este o branza vegetala, un fel de cas obtinut din soia. A aparut pentru prima data in China si are o istorie de peste 2.000 de ani.
Produsul a fost obtinut accidental din amestecarea laptelui de soia cu sarea de Nigari, un coagulant foarte bogat in minerale.
Ce este tofu si care este istoria acestui aliment?
Tofu este branza de origine vegetala obtinuta din laptele de soia (citeste intregul studiu al celor de la AsianFood.ro). Alimentul este traditional in Japonia, Asia de Sud-Est, China si Coreea si este inclus in foarte multe preparate culinare.
Desi nu are gustul asemanator cu al branzei din lapte de vaca, tofu este considerat un aliment similar datorita procesului de fabricare asemanator cu cel al branzei pe care o cunoastem cu totii. Textura si aspectul acestui aliment seamana izbitor cu al branzei din lapte animal.
Pentru a obtine branza tofu este necesar ca laptele de soia sa fie lasat la fiert pentru 20 de minute. Dupa fierbere se adauga coagulantul pentru a ingrosa laptele. Exact ca in cazul branzei de origine animala, se formeaza cheaguri de branza tofu din care se scurge zerul. Dupa scurgerea acesteia, branza este taiata in bucati si este adaugata in apa.
Istoria branzei tofu
Tofu, cunoscut si sub numele de branza de soia, este un produs alimentar obtinut din laptele de soia, fiind un aliment esential in bucataria asiatica, in special in China, Japonia si Coreea. Istoria tofu este strans legata de istoria culturii soiei si poate fi urmarita in China antica.
Se crede ca tofu a fost inventat in urma cu aproximativ 2000 de ani in China dinastiei Han (206 i.Hr. – 220 d.Hr.), desi exista mai multe teorii despre originea sa exacta.
O teorie populara sustine ca tofu a fost descoperit accidental de un bucatar chinez care a adaugat sare de Nigari (clorura de magneziu) in laptele de soia, cauzand coagularea acestuia si formarea tofu. O alta teorie spune ca tofu ar fi fost adus in China de catre calugarii budisti din India.
Indiferent de originea exacta, tofu a castigat popularitate in China ca o sursa ieftina si nutritiva de proteine. In timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.), tofu s-a raspandit si in Japonia si Coreea, unde a devenit un aliment de baza in bucatariile locale.
In Japonia, tofu a fost introdus initial in dieta calugarilor budisti, care il consumau ca o alternativa la carne si peste, respectand astfel principiile lor de a nu dauna fiintelor vii. In cele din urma, tofu a fost adoptat de populatia larga a Japoniei, in special datorita versatilitatii si valorii nutritive pe care le ofera.
De-a lungul secolelor, tofu a fost adaptat si incorporat in numeroase preparate traditionale asiatice. Cu cresterea interesului pentru alimentatia vegetariana si vegana in lume, tofu a devenit popular si in alte parti ale lumii, inclusiv in Europa si America de Nord.
Astazi, tofu este considerat un aliment esential in bucataria vegetariana si vegana, fiind apreciat pentru textura sa versatila si continutul ridicat de proteine.
Cat de sanatos este acest aliment si ce contine?
Tofu reprezinta o optiune excelenta pentru aportul de proteine vegetale. Este ideal ca inlocuitor al carnii in perioadele de post sau pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana.
Acest aliment nutritiv si versatil este bogat in proteine si alte elemente nutritive esentiale. De pilda, o portie de 100 de grame de tofu furnizeaza 40% din necesarul zilnic de triptofan (un aminoacid vital ce contribuie la producerea serotoninei, implicata in comunicarea intre creier si diverse functii ale organismului) si 30% din necesarul zilnic de mangan si iod.
Tofu contine, de asemenea, proteine, acizi grasi Omega 3, seleniu, cupru, fosfor, calciu, magneziu si antioxidanti.
Antioxidantii prezenti in tofu sunt datorati izoflavonilor, compusi puternici ce se regasesc in toate produsele derivate din soia. Acestia combat radicalii liberi si sprijina sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor, tumorilor si efectelor daunatoare ale mediului inconjurator.
Produs din boabele de soia uscate, tofu contine 8 aminoacizi esentiali pentru organism, care nu pot fi sintetizati in mod natural. De asemenea, branza de soia include fitohormoni feminini ce protejeaza pielea impotriva oxidarii si au efecte anti-cancer de prostata, anti-osteoporoza si anti-cancer mamar.
Lecitina prezenta in tofu contribuie la imbunatatirea memoriei, a functiei vasculare si nervoase. Totodata, tofu ajuta la diminuarea nivelului de colesterol asimilat.
Principalele beneficii ale consumului de tofu
Unul dintre cele mai notabile beneficii ale soiei se refera la sanatatea inimii. In special, femeile aflate in perioada menopauzei au nevoie de un aport crescut de soia si, in consecinta, de tofu, deoarece acest aliment contine fitoestrogeni, care echilibreaza nivelul de estrogen din organism.
Mai mult, majoritatea sortimentelor de tofu sunt si imbogatite cu calciu, care ajuta la intarirea oaselor femeilor in aceasta etapa a vietii.
Fierul si cuprul din tofu sprijina productia de hemoglobina, responsabila pentru transportul oxigenului in sange. Acizii grasi Omega 3 nu se regasesc in cantitati mari doar in uleiul de peste, ci si in tofu, acestia avand rolul de a preveni ingrosarea sangelui si de a transforma colesterolul rau in colesterol bun.
Seleniul este un alt nutrient esential prezent in tofu, care sustine sistemul antioxidant al organismului si repararea ADN-ului. O dieta bogata in seleniu contribuie in mod semnificativ la prevenirea cancerului si lupta impotriva radicalilor liberi.
Tofu are o valoare nutritiva ridicata: jumatate de cana de tofu dens nepreparat contine 10 grame de proteine, o cantitate relevanta avand in vedere ca necesarul zilnic de proteine pentru o femeie este de 46 de grame, iar pentru un barbat de 56.
Comparativ, un pahar de lapte de vaca contine 5,1 grame de proteine, un ou are 6 grame, iar o friptura de vita 26. Tofu reprezinta principala sursa de proteine pentru vegetarieni.
In ceea ce priveste caloriile, aceeasi cantitate de tofu dens contine doar 94 de calorii. Mai exact, pentru fiecare 100 de calorii consumate din tofu, organismul beneficiaza de 11 grame de proteine, in timp ce din 100 de grame de carne de vita se obtin 8,9 grame de proteine si din branza doar 6,2 grame.
Cantitatea de grasimi din jumatate de cana de tofu dens este de 5 grame, insa se pot alege si variante cu un continut mai redus de grasimi, atentia trebuind indreptata catre eticheta produsului. La fel ca toate alimentele pe baza de plante, tofu nu contine colesterol.
Tofu, o branza vegetala obtinuta din laptele de soia, este un aliment esential in bucataria asiatica si este inclus in multe preparate culinare vegane si vegetariene. Istoria tofu este strans legata de istoria culturii soiei si poate fi urmarita in China antica.
Produsul este bogat in proteine si alte elemente nutritive esentiale, fiind considerat o optiune excelenta pentru aportul de proteine vegetale si un inlocuitor sanatos al carnii in perioadele de post sau pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana.
Tofu este apreciat pentru textura sa versatila si continutul ridicat de proteine si antioxidanti, fiind asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare si cancer.
Ma bucur sa vad ca sunt promovate si locurile minunate din Romania, nu doar cele din afara tarii. Este important sa apreciem frumusetile naturale si culturale pe care le avem chiar la noi acasa.
Articolul de pe linkul dat vorbeste despre cele mai frumoase destinatii de vacanta din Romania. Este o sursa excelenta de inspiratie pentru cei care isi doresc sa descopere frumusetile tarii noastre, fie ca este vorba despre munte, mare sau orase istorice.