Deficienta nutritionala apare atunci cand corpul nu absoarbe cantitatile necesare de nutrienti. Aceasta problema poate conduce la numeroase probleme de sanatate.

Printre acestea putem numi probleme de digestie, de piele, dezvoltare inceata sau deficitara a oaselor si chiar dementa.In mod ideal, ar trebui sa consumam destul minerale, vitamine si nutrienti prin intermediul dietei, dar majoritatea nu reusesc sa faca asta in totalitate.

Conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC), aproximativ una din zece persoane sufera de deficienta-nutritionala.

Suplimentele alimentare fac doar atat: suplimenteaza orice vitamina, mineral, etc. de care ducem lipsa. In unele cazuri, oamenii administreaza suplimente pentru a accelera un proces sau atunci cand incearca sa isi altereze aspectul corporal (ex. dezvoltarea musculaturii sau pierderea in greutate.)

Sunt suplimentele raspunsul pe care il cautam?

Cu totii stim ca pe piata actuala exista multe suplimente eficiente si de inalta calitate. Cu toate acestea, suplimentele nu sunt acreditate precum medicamentele traditionale (ex. farmaceutice); ceea ce devine un punct contradictoriu pentru piata de suplimente.

In acest articol vom discuta despre 6 semne pe care corpul le-ar putea arata atunci cand este expus unei deficiente nutritionale. Tineti minte ca alteratiile dietetice ar putea avea acelasi efect.

Consultul cu un medic specialist – un dietetician, un nutritionist sau un gastroenterolog – v-ar putea ajuta in determinarea necesitatii unor suplimente (sau alte remedii mai naturale).

Iata cele 6 semne:

1. Unghiile si parul nu par sanatoase

Pielea – cel mai mare organ al corpului uman – necesita o nutritie adecvata pentru a arata sanatoasa. Acelasi lucru se aplica si in cazul unghiilor.

Asa ca, daca aveti probleme dermatologice – descuamare, inflamatii, iritatii, etc. – s-ar putea sa nu obtineti destula biotina din dieta. Acelasi lucru este valabil si daca observati ca unghiile vi se rup des sau se exfoliaza.

Biotina poate fi obtinuta din produsele lactate, oua, proteine si cereale integrale. Doza zilnic recomandata (DZ) de biotina este de 30 micrograme.

2. Motilitate intestinala neregulata

Nimanui nu-i place sa discute despre acest subiect, bine? Dar, atunci cand suntem constipati, ne este greata, vomitam sau avem diaree, ar trebui sa ne fie clar ca suferim de o deficienta nutritionala.

Niacina este esentiala pentru o digestie corecta si pentru suprimarea unor simptome gastrointestinale (GI) nedorite. Poate fi obtinuta din urmatoarele alimente: vegetale verzi, oua, peste, carne si nuci. DZ este intre 14 si 18 miligrame.

3. Aveti „ochi rosii”

Nu vorbim aici despre „ochii de mahmureala,”, dar…

Atunci cand corpul duce lipsa de vitamina B2 (riboflavina), se poate manifesta prin ochi („injectati) rosii.

Conform unui expert in domeniu, aceasta deficienta „este mai des intalnita in cazul persoanelor care tin diete extreme, fiind foarte slabe sau in cazul celor care sufera de probleme digestive, precum boala celiaca.”

Riboflavina poate fi gasita din belsug in alimente precum: vegetale verzi si cu frunze, oua, peste, lapte si carnuri slabe. DZ este de aproximativ 1.5 miligrame.

4. Va invinetiti prea des/prea usor

Invinetirea excesiva este de multe ori rezultatul unui nivel scazut de vitamina C.

Aceasta vitamina este un antioxidant esential; protejeaza celulele de radicalii liberi si de orice alta amenintare. Binenteles, C intareste sistemul imunitar si alina starile de greata.

Nivelul scazut de vitamina C poate cauza invinetiri pentru ca sunteti expusi la o slabire a vaselor de sange de la suprafata pielii.

Vitamina C poate fi gasita in fructele citrice, in varza, ardei si capsuni.

5. Aveti prea multe crampe

Desi mai rara, deficienta de vitamina E poate fi resimtita sub forma de crampe corporale. Este cel mai usor de depistat prin crampele in picioare.

Un studiu publicat in Jurnalul Medicina din California a descoperit ca dupa administrarea vitaminei E unui numar de 24 de pacienti, „aproape toti cei care sufereau de crampe in picioare au gasit o alinare prompta si satisfacatoare.”

E poate fi gasita in alimente precum: cereale, oua, vegetale cu frunze verzi, uleiuri vegetale, seminte si nuci.

6. Va simtiti mai mereu obositi

Sa incepem cu inceputul; exista o multime de motive pentru care cineva se poate simti obosit: tulburari medicale subiacente, extenuare de la munca, lipsa somnului, etc. Acest lucru este important de retinut, deoarece lipsa de energie este cel putin omniprezenta.

Glucoza – sub forma de carbohidrati sanatosi – este sursa primara a corpului pentru productia de energie. In plus, glucoza este sursa nutritionala ce poate fi transformata cel mai repede in energie.

Sursele naturale de glucoza sunt: cereale integrale, fructe, iaurt cu un continut scazut de grasime si laptele. DZ, precum este recomandat de expertii in nutritie, este de 130 de grame.

2 thoughts on “6 semne alarmante ale unei deficiente nutritionale

  1. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in articol. Autorul a abordat subiectul din mai multe perspective si a adus argumente solide pentru fiecare punct de vedere exprimat. Textul este bine structurat si usor de urmarit, fapt care faciliteaza intelegerea informatiilor prezentate. Sunt foarte multumit de acest articol si voi reveni cu siguranta pentru a citi si alte materiale de pe acest site.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat. Autorul a reusit sa explice in mod clar si concis conceptele prezentate. Mi-a placut in special partea in care sunt oferite exemple practice pentru a ilustra ideile prezentate. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de subiectul respectiv.

Comments are closed.