Cu trecerea anilor, oasele incep sa se slabeasca si sunt mai predispuse la fracturi pentru ca incep sa isi piarda din densitate. Acest lucru apare datorita unei lipse de calciu in dieta, vitamina respectiva fiind principala sursa de sustinere a sanatatatii oaselor.Din pacate, majoritatea dietelor din ziua de azi nu sunt considerate sanatoase pentru ca ne-am obisnuit cu comoditatea unor mancaruri procesate, pentru care nu ne trebuie decat cateva minute sa le pregatim. Dar viitorul se va anunta destul de sumbru daca nu incepem sa facem unele schimbari in dieta prin care sa ne asiguram sanatatea oaselor pana la batranete.
Din fericire, oasele se pot mentine puternice in timp iar o metoda prin care va puteti asigura de acest lucru este prin includerea urmatoarelor alimente in dieta.
Laptele
Cand vine vorba de alimentarea corpului cu calciu, in mod cert, laptele este una dintre cele mai bune surse. O cana de lapte contine deja pana la 30% din doza zilnic recomandata de nutrienti. In plus, mare parte din produsele lactate vandute in zilele noastre contin si vitamina D, completand cu un plus la sanatatea nutritionala.
Vegetalele cu frunze verzi
Vegetalele cu frunze verzi, precum varza furajera, varza alba sau bame, sunt demne de inclus in dieta deoarece contin nutrienti importanti (calciu) care pot ajuta la intarirea oaselor odata cu trecerea timpului. Le puteti adauga in salate sau puteti face supe si tocane din ele. Chips-urile din varza furajera pot fi o optiune buna pentru gustari.
Migdalele
O alta sursa de calciu pe care ar trebui sa o includeti in dieta: migdalele. Aceste nuci sunt pline de calciu si alti nutrienti esentiali, care nu numai ca va vor intari oasele, dar va vor proteja impotriva unui numar larg de probleme de sanatate. Chiar daca alegeti unt de migdale, tot primiti o cantitate generoasa de calciu si grasimi sanatoase.
Iaurt
Vitamina D joaca un rol important in mentinerea sanatatii, fiind responsabila pentru absorbtia corecta a calciului si a altor nutrienti de catre corp. In majoritatea cazurilor, obtinem vitamina D de la soare, dar consumul de iaurt este o alta metoda usoara de a asimila respectiva vitamina. Cautati iaurt simplu daca va doriti un continut mai mare de calciu si vitamina D.
Somonul
Iata un alt aliment ce va poate aduce o doza sanatoasa de vitamina D in sistem. Mai mult, acest tip de peste contine si acizi grasi omega-3, care sunt foarte sanatosi pentru inima si care va pot oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare. Daca il pregatiti cu oasele sale moi, o portie de somon va confera vitamina D si calciu.
Branza
O alta sursa de calciu este cea pe care avem tendinta de a o servi in timpul micului dejun. Da, ati ghicit, branza! Cu toate acestea, pe cat de mult ne-am dori sa mancam branza in timpul zilei, ar fi mai bine sa va creati un control al portiilor. Consumul a 40 gr. de branza cheddar contine deja aproape 30% din doza zilnic recomandata de calciu pentru corp.