Dieta bazata pe un aport scazut de carbohidrati a dobandit o reputatie negativa acum cativa ani, pentru ca cei carora le era teama sa nu se ingrase spuneau ca acest tip de dieta nu numai ca poate mari nivelul de colesterol, dar poate creste riscul unei persoane de a dezvolta anumite boli cardiace.Aparent, in ultimii ani, oamenii au inceput sa castige o cu totul alta perspectiva.
In cadrul unor studii efectuate in 2002, mai mult de 20 de subiecti au fost rugati sa pastreze o dieta cu un aport scazut de carbohidrati. Rezultatele au aratat ca cei ce urmau respectivul plan alimentar pierdeau mai mult in greutate, isi imbunatateau nivelul de colesterol si castigau multe alte beneficii, precum:
1. Isi stopau poftele. Unul dintre dezavantajele dietelor este ca mereu va va fi foame in cele mai inoportune momente. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea decid sa renunte la planurile alimentare stricte, stiind ca nu le place sa simta foamea in mod constant.
Daca inca planuiti sa slabiti si in acelasi timp sa scapati de poftele subite de foame, se recomanda dieta slaba in carbohidrati, deoarece cu cat mancati mai putini carbohidrati si mai multe proteine, cu atat mai repede va veti satura.
2. Si-au luat la revedere de la grasimea abdominala. Din moment ce nu toate tipurile de grasimi sunt la fel, este important sa aflati care sunt cele benefice si care sunt cele nocive.
Cele care se acumuleaza in cavitatea abdominala sunt cele pe care ar trebui sa le reduceti, deoarece va pot creste riscul de dezvoltare a unor probleme cardiace. Acest fapt se datoreaza grasimii ce acopera organul, reducandu-i semnificativ abilitatea de functionare.
3. Isi cresteau nivelul de colesterol benefic. Dietele cu aport scazut de carbohidrati ajuta la cresterea nivelului de HDL, acesta fiind cunoscut si sub denumirea de colesterol bun.
Studiile au aratat ca atunci cand nivelul de HDL il depaseste pe cel LDL, riscul de a suferi in urma unor probleme cardiovasculare poate fi redus semnificativ. Si, din moment ce dietele slabe in carbohidrati sunt bogate in grasimi, va puteti astepta ca nivelul de HDL sa creasca.
4. Isi scadeau presiunea arteriala. Daca incercati sa combateti hipertensiunea sau presiunea sangvina marita, atunci ar trebui sa luati in considerare si o dieta cu un aport scazut de carbohidrati. Persoanele cu hipertensiune se afla si in fata riscului de suferi de insuficiente renale sau atac cerebral.
Vestea buna este ca daca va puteti reduce consumul de carbohidrati prin aderarea la o astfel de dieta, nu va trebui sa va faceti griji in privinta presiunii arteriale marite, aceasta reglandu-se de la sine.
5. Au putut trata sindromul metabolic. Sindromul metabolic este o tulburare asociata bolilor cardiace si diabetului. Printre simptomele ce pot indica dezvoltarea sindromului putem numi presiunea arteriala marita, un numar mare de trigliceride, obezitate abdominala si un nivel scazut de HDL.
O dieta slaba in carbohidrati poate ajuta la tratarea sindromului metabolic datorita abilitatii sale de a creste nivelul de HDL si de a alimenta corpul cu nutrientii necesari pentru a elimina orice fel de toxine daunatoare.
6. Isi scadeau nivelul de trigliceride. Pe scurt, trigliceridele reprezinta molecule de grasime, iar prezenta unui numar mare de astfel de molecule este asociat consumului excesiv de carbohidrati. Daca va doriti sa va scadeti riscul de dezvoltare a diabetului, atunci se recomanda sa treceti la o dieta slaba in carbohidrati.