Scaunele auto au fost inventate pentru siguranta copilului in timpul calatoriilor cu masina. Scaunul auto pentru copii se afla printre primele obiecte ce trebuie cumparate inainte de nastere. In unele tari, nu te lasa sa pleci cu nou-nascutul acasa daca nu ai un scaun auto copii potrivit pentru el.

Scaunele auto au fost inventate pentru siguranta copilului in timpul calatoriilor cu masina. Scaunul auto pentru copii se afla printre primele obiecte ce trebuie cumparate inainte de nastere. In unele tari, nu te lasa sa pleci cu nou-nascutul acasa daca nu ai un scaun auto copii potrivit pentru el.

Misiunea de parinte este una complicata, care implica un grad mare de raspundere. Chiar inainte de a veni copilul pe lume, va trebui sa luam decizii in legatura cu siguranta sa.
Exista mai multe tipuri de scaun auto pentru copii, de diferite varste. Intrebarea pe care majoritatea parintilor si-o pun este „Pana la ce varsta copilul meu trebuie sa stea in scaunul auto?”.

Un astfel de produs este vazut ca fiind un dispozitiv de siguranta, atat pentru copil, cat si pentru parinte. Sunt confortabile si au rolul de proteja corpul fragil al micutului in cazul eventualelor accidente.

De ce este obligatoriu un scaun auto pentru copii?

Utilizarea scaunului auto pentru copii este unicul mod prin care piticul poate fi protejat impotriva primejdiilor din timpul calatoriilor cu masina. Accidentele rutiere se afla in cap de lista atunci cand vorbim despre cauzele de deces in randul infantililor.

Chiar si o frana mica poate fi fatala unui copil, mai ales de cateva luni, care are zona capului in proces de dezvoltare. Scaunele de bebelusi nu pot fi achizitionate oricum.
Acestea necesita sa fie potrivite varstei, inaltimii si greutatii. Asadar, atunci cand ai un copil, inainte de a porni si la cel mai mic drum cu masina, este necesar sa iti iei toate masurile de siguranta.

Pana la ce varsta scaunul auto este obligatoriu pentru copii?

Legea nu mentioneaza varsta pana la care un scaun auto este obligatoriu pentru copii, ci inaltimea pe care acestia trebuie sa o aiba. Conform legii, copilul trebuie sa aiba o inaltime de 135 de cm. Aceasta inaltime este atinsa la varsta de 7 ani.

Mai mult decat atat, legea cere ca scaunele pentru copii sa fie utilizate dupa indicatiile producatorului. Ceea ce inseamna ca pentru cel putin 2 ani de zile, copilul va sta cu spatele.

Aceasta pozitie ar fi ideala pana la varsta de 4 ani. Abia dupa ce copilul a atins inaltimea necesara el poate sa circule cu masina fara sa mai fie nevoit sa stea in scaunul auto.
Din nefericire, legea permite taxiurilor sa nu foloseasca scaunele auto. Desi taxiurile nu sunt scutite de la riscuri, copiii mici pot circula cu ele fara sa fie pusi intr-un scaun auto.

Exista scaune auto pentru grupa de greutate de 15-36 de kg. Copilul va fi mult mai in siguranta daca va sta intr-un asemenea scaun, nu pe un inaltator. De aceea este foarte important cum aleg scaunul pentru masina.

Acelasi scaun pentru copii nu va functiona pentru intreaga perioada pana la varsta de 7 ani. Vor fi necesare mai multe tipuri, in functie de greutatea si inaltimea copilului.
Trecerea la urmatoarea categorie de greutate se va face doar atunci cand micutul atinge limita indicatiilor specificate de catre producatorul de scaune.

Nu depinde de varsta. Uneori, exista bebelusi care la sase luni pot avea marimea unui copil de un an. Aceste limite trebuie sa fie respectate pentru a beneficia de siguranta maxima.

Asadar legea spune ca aceste scaune se vor monta pe locurile din spate ale masinii. Se vor instala conform instructiunilor. Copiii ce au varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani pot calatori cu masina doar daca se afla pe scaunul din spate.

Pe scaunul din fata pot calatori copiii ce au o inaltime mai mare de 150 de cm. Scaunele auto sunt in functie de varsta, cele mai mari fiind pentru copiii de pana la 12 ani.

2 thoughts on “Pana la ce varsta sta copilul in scaun auto?

  1. Sunt impresionata de studiile prezentate in articol care arata ca fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si vitamine, contribuind la intarirea sistemului imunitar si prevenirea bolilor. Este important sa includem aceste super-alimente in dieta noastra zilnica.

  2. Articolul este foarte interesant, cu informatii clare si bine structurate despre beneficiile consumului de fructe de padure pentru sanatate. Este impresionant sa aflam ca aceste mici fructe au atat de multe proprietati benefice pentru organismul nostru.

Comments are closed.