Responsabilitatea este un concept dificil de asimilat la o varsta frageda, mai ales daca tinem cont de faptul ca celor mici le este greu sa gandeasca pe termen lung.
Pe langa ingrijirea si cresterea lor, noi, parintii, suntem responsabili de educarea copiilor nostri in ceea ce priveste valorile si abilitatile care ii vor ajuta sa aiba o viata de adult plina si satisfacatoare in viitor.
Una dintre cele mai importante valori pe care trebuie sa le invatam este cea a responsabilitatii, deoarece ii va invata sa isi asume raspunderea pentru anumite lucruri, precum si sa inteleaga ca actiunile lor au consecinte pozitive sau negative.
Responsabilitatea este ceea ce intelegem ca fiind una dintre calitatile oamenilor care presupune indeplinirea obligatiilor, grija in luarea deciziilor, in desfasurarea anumitor activitati sau in ingrijirea unei alte persoane sau a unui obiect.
Cum sa-ti ajuti copilul sa fie responsabil nu este la fel de usor precum cantatul sau jucatul, deoarece necesita multa rabdare si control al nervilor, precum si sa stii cum sa folosesti un ton serios, dar adecvat.
De aceea, este important sa fie educati inca de cand copiii sunt mici si, din acest motiv, enumeram mai jos cateva sfaturi pentru a incuraja responsabilitatea la copii.
Creeaza un program zilnic si stabileste liste de activitati
Cel mai important lucru care il invata pe copil sa fie organizat? Crearea unei rutine! Programul zilnic il poate ajuta sa realizeze singur diferite sarcini si sa se adapteze cu usurinta la eventuale schimbari.
Odata ce copilul are o rutina zilnica, ajuta-l sa intocmeasca liste de activitati, pe care sa adauge atat temele cat si sarcinile de acasa si programul de joaca.
Pentru a crea liste de activitati, poti folosi panouri de perete sau coli de hartie, cele mai eficiente moduri de organizare pentru copil.
La finalul zilei, cand acesta va observa ca a bifat toate activitatile de pe lista, se va bucura de sentimentul de implinire si satisfactie. Cel mic va sti la ce ora ia masa, cand trebuie sa faca teme si cand sa doarma.
Ofera-i celui mic un spatiu pentru studiu
Copilul poate invata sa fie organizat, atunci cand ii pui la dispozitie un spatiu adecvat pentru studiu.
Are nevoie, pentru asta, de un birou pentru copii, de lumina, de caiete, de instrumente de scris si nu in ultimul rand, de liniste!
Pe birou, copilul isi poate tine in ordine caietele, cartile, culorile si pixurile, astfel incat sa stie unde sa le gaseasca, atunci cand are nevoie.
Implica-l in activitatile de curatenie
Curatenia din casa poate sa implice toti membrii familiei, inclusiv copiii, care pot fi insarcinati cu diferite activitati, in functie de varsta.
La inceput, ajuta-l pe cel mic sa-si faca ordine si curatenie in camera. In timp, poti lasa aceasta activitate si in grija lui, verificandu-l la sfarsit.
Nu trebuie sa fie activitati solicitante – cel mic poate incepe cu strangerea jucariilor inapoi in cutii si a hainelor din camera in dulap.
Nu te feri sa-i dai celui mic sarcini de indeplinit pentru a-i ocupa timpul! Vei vedea ca ii face placere sa te ajute si va invata care sunt avantajele unei case bine puse la punct.
Respecta un program al casei
Il poti ajuta pe cel mic sa intre intr-o rutina si sa fie organizat prin respectarea unui program bine stabilit al casei.
Pastreaza, in fiecare zi, orele de masa si creeaza un program corect de somn. Un copil care respecta o anumita ora de culcare este mai odihnit, mai productiv si mai receptiv la tot ce se intampla in jurul lui.
Cere ajutorul copilului
De fiecare data cand ai ocazia, cere ajutorul celui mic! Il vei face sa se simta important si responsabil, fie ca este vorba despre o simpla lista de cumparaturi sau despre impaturitul hainelor.
Lasa-l sa ia decizii si ofera-i dreptul la opinie
Copiii trebuie sa fie lasati sa ia propriile decizii, indiferent daca sunt corecte sau gresite, astfel incat sa invete sa fie responsabili.
Oricare ar fi hotararea lor, lasa-i sa invete consecintele si explica-le, cu blandete, plusurile si minusurile fiecarei decizii. Mai mult, ofera celor mici dreptul la opinie! Asculta-i, invata-i si discutati cat mai mult, despre orice subiect.
Ia in calcul animalele de companie
Copiii ar trebui sa aiba grija de animalul lor de companie. Cainele sau orice alt tip de animal nu este o jucarie pe care o pot folosi si pune deoparte dupa bunul plac.
Reaminteste-le ca animalul de companie este un membru al familiei. Ar trebui sa incurajezi legatura dintre copil si animalul sau de companie, la fel cum incurajezi legatura dintre parinti si copii.
Nu ezita sa ii delegi copilului tau anumite sarcini legate de ingrijirea animalului de companie. In acest fel, vei promova valoarea esentiala a responsabilitatii catre copilul tau, creand in acelasi timp o legatura foarte speciala si o prietenie intre copil si animalul sau de companie.
In cele din urma, ultimul sfat este sa vorbesti cu copilul tau despre responsabilitate. Se recomanda sa se explice ce este, beneficiile pe care le implica, consecintele negative ale lipsei de responsabilitate si altele.
Aratand tot ceea ce tine de a fi responsabil poate incuraja copilul sa doreasca sa creasca responsabil, sa vrea sa se angajeze fata de obligatiile si indatoririle sale.
Am fost impresionat de diversitatea activitatilor prezentate in cadrul acestui eveniment cultural. De la expozitii de arta si concerte, pana la workshop-uri si prezentari, totul pare sa fi fost planificat cu mare atentie pentru a oferi o experienta memorabila participantilor.
Articolul de pe acest site prezinta informatii interesante despre un eveniment cultural important si ofera detalii relevante despre participanti si activitatile desfasurate. Este impresionant cum s-a organizat acest eveniment cu atat de multa pasiune si dedicare.