Oamenii intelepti vorbesc pentru ca au ceva de spus; Netrebnicii vorbesc pentru ca trebuie sa spuna ceva. – PlatoCuvintele ce ne ies pe gura pot fi interpretate in 4 moduri: pozitiv, negativ, neutru sau neclar. Persoanele destepte, mature tind sa vorbeasca intr-o maniera deliberata, transparenta; isi formeaza cuvintele asa incat sa minimizeze posibilitatea unui raspuns negativ sau enigmatic.

Adevarul este ca toata lumea a spus cuvinte pe care, mai apoi, le-a regretat. Posibil ca ceea ce am spus, cu sau fara intentie, sa fi ranit cu adevarat pe cineva. Cu totii am avut la un moment dat acel sentiment oribil, care ne facea sa spunem „Vreau sa imi indes o soseta in gura mea tampita si sa nu mai zic nimic.”

Da, nu e foarte comod. Ba deloc.

Inteligenta emotionala (IE) este definita ca fiind „capacitatea de a fi constient, de a te putea controla, de a-ti exprima emotiile si de a aborda relatiile interpersonale cu empatie si rationament.” Nivelul de IE al unui individ este de multe ori un factor determinant al felului in care alte persoane ii vor interpreta cuvintele.

Mai mult, acest tip de inteligenta – nu tocilarii sau nivelul de IQ – va juca un rol definitoriu in deciderea cuvintelor ce trebuie spuse si, la fel de important, ce nu trebuie spuse. IE este conectata intrinsec cu constiinta sociala – abilitatea de a descifra emotiile si expresiile altor persoane. Cu alte cuvinte, abilitatea noastra (sau inabilitatea) de a fi empatici.

Pentru a evita acele ganduri si sentimente groaznice care acompaniaza impulsivitatea sau dezordinea in cuvinte, ar fi de ajutor sa aveti cateva cunostinte de baza in privinta a ceea ce nu ar trebui sa spuneti in public.

Iata cele 10 lucruri pe care persoanele inteligente emotional evita sa le spuna:

1. „Nu este corect!”
Ei bine, viata nu e corecta – un aspect pe care majoritatea adultilor maturi il inteleg. Probabil ca ce vi s-a intamplat nu este corect; ar putea fi chiar o nedreptate evidenta. Lucrul pe care ar fi bine sa il tineti minte este ca, cel mai probabil, persoanele din jur nu cunosc detaliile complete ale „incidentului” si chiar daca sunt partase la respectivul scenariu, proclamarea Nu este corect nu va va ajuta cu nimic spre gasirea unei solutii la problema.

Pe cat de dificil ar putea sa para, concentrati-va atentia si eforturile spre rezolvarea problemei. Va veti simti mai bine, va veti mentine demnitatea si s-ar putea sa rezolvati problema!

2. „Pari obosit.”
Uite cum sta treaba: nu avem absolut nicio idee ce se intampla in spatele scenei din viata unei persoane. Spunand Arati obosit – indiferent cat de bine intentionat ar suna – semnalizeaza persoanei ca problemele ei incep sa se arate la suprafata si pot fi vazute de cei din jur.

In schimb, construiti-va afirmatia sau intrebarea intr-o maniera empatica. Spre exemplu, Este totul in regula? sugereaza ca va faceti griji in privinta respectivei persoane.

3. Exclamatiile „Pentru….ta/o/un”
Exemplu: „Arati minunat pentru varsta ta” sau „Pentru o femeie, ai atat de mult succes.”

Precum stim (sau ar trebui ) cu totii, stereotipurile legate de varsta si sex inca se mai aplica. Exista sansa ca persoana cu care discutati sa stie foarte bine respectivele stereotipuri si sa se simta ofensata, chiar si la cea mai mica aluzie.

Nu este nevoie de clasificari. Doar complimentati persoana.

4. „Precum am mai spus…”
Cine nu a mai uitat uneori ceva ce i s-a spus? Aceasta fraza insinueaza ca va simtiti insultati pentru ca trebuie sa va repetati sau ca intr-un fel, sunteti mai buni decat interlocutorul.

Sa fim cinstiti, repetarea aceluiasi lucru de mai multe ori catre aceeasi persoana este frustrant. Abtineti-va de la verbalizarea frustrarilor si incercati sa clarificati ceea ce vreti sa spuneti.

Faceti lucrul normal si amintiti-le din cand in cand ceea ce vreti sa transmiteti.

5. „Tu niciodata…” sau „Tu intotdeauna…”
Adevarul este ca nimeni nu face intotdeauna sau niciodata ceva. De obicei, aceste cuvinte sunt spuse cu dispret, lipsa de onestitate sau sunt exagerari. De prea multe ori, sunt folosite pentru a rani pe cineva din suparare sau din rautate.

Demonstrati ceea ce a facut persoana – si fiti mai specifici. Spre exemplu: „Am observat ca tu continui sa (asa si asa), crezi ca pot face ceva pentru a te ajuta/ar trebui sa stiu?”

6. „Mult noroc.”
Asta va fi o sursa pentru dezbateri si asa ar trebui sa si fie.

Iata rationamentul nostru: norocul fura realizarea din mainile persoanei si o arunca in bataia influentelor exterioare sau a sansei. Si-a exercitat cineva aptitudinile pentru a castiga la loterie? Nu. Este noroc.

Din nou, aceasta fraza este subtila, de multe ori bine intentionata si, in mod cert, este subiectiva, in functie de interpretarea fiecaruia. Dar, afirmatiile sub forma Stiu ca vei reusi sau Ai tot ce iti trebuie pentru a castiga ar putea intari increderea unei persoane in sine la un nivel mai inalt decat notiunea de noroc.

7. „Nu conteaza pentru mine.”
Atunci cand cineva ne cere opinia, fac asta pentru ca asteapta un raspuns constructiv…orice raspuns. Spunand nu conteaza – intr-un fel – sugereaza ca fie (a) situatia lor nu are niciun fel de consecinta asupra voastra, fie (b) timpul necesar pentru ca voi sa le oferiti parerea nu este o prioritate.

In schimb, implicati-va in situatia persoanei. Daca sunteti presati de timp, sugerati-le o alta metoda prin care sa ii puteti asculta cu atentie.

8. „Cu tot respectul, dar…”
Stati. Cuvintele pe care urmeaza sa le spuneti sunt influentate cu adevarat de nivelul de respect pe care i-l purtati interlocutorului? Daca raspundeti cu sinceritate da, atunci puteti continua. Doar sa stiti asta: modul in care va alegeti cuvintele; limbajul corpului si intonatia vocii vor face foarte rapid evident daca respectul insinuat a fost sau nu pastrat.

Pe de alta parte, daca aceasta fraza este rostita in modul pilot automat, intr-o incercare de a introduce usor in discutie un subiect ce nu are nimic de a face cu respectul, ar fi bine sa o lasati mai usor cu aprecierile.

9. „Ti-am spus eu…”
Aceasta fraza abunda de vanitate si superioritate. De cate ori ati citit aceasta fraza si v-ati imaginat doi copii de scoala jucandu-se in nisip sau la locul de joaca? (Sincer, autorul a facut-o.) Asta pentru ca propozitia Ti-am spus eu pare foarte copilareasca si imatura. Niciun adult matur si inteligent nu ar trebui sa scoata aceste cuvinte pe gura.

Probabil ca ati atentionat pe cineva in legatura cu consecintele unei anumite actiuni. Poate ca se asteptau la orice ar fi acel lucru. Poate ca au trecut de punctul in care nu mai acorda atentie criticismului constructiv.

Gasiti o metoda prin care sa interactionati cu cineva care a facut o alegere mai putin inspirata si care sa nu implice multumirea voastra de sine. Poate ca au nevoie de ajutorul pe care voi il puteti oferi. Cantariti-va optiunile si actionati (discutati) inteligent.

10. „Ma dau batut.”
Ridicati mana daca si voi va simtiti vinovati pentru aceste vorbe…

Ma dau batut.

(Ridic ambele maini.)

Lasand gluma la o parte, afirmatia Ma dau batut poate parea oarecum nevinovata, fiind o afirmatie spusa in momentul in care suntem incapabili de trece peste ceva ce se afla in fata noastra. Poate ca este un sef enervant, un proiect/tema dificila, un coleg de munca respingator sau oricare alta situatie.

Tineti minte: sunteti mult mai destepti/puternici/capabili decat ati crede. Nu exista absolut nimic peste care sa nu puteti trece. Pot sa fac asta sunt singurele cuvinte de care aveti nevoie.

Credeti in voi!