Devine din ce in ce mai clar ca raspunsul pentru imbunatatirea somnului se afla in identificarea vulnerabilitatilor structurii noastre genetice si in intelegerea modului in care obiceiurile noastre de dormit le exacerbeaza. – ForbesCum se face ca unele persoane doar se baga in pat si atipesc in cateva minute? Aceasta abilitate de a adormi repede (impreuna cu nevoia doar de cateva ore de somn pentru a se simti odihnite) este, fara nicio surpriza, o combinatie intre genetica si obiceiurile de dormit.
Cu toate ca acest articol nu va poate transforma in niste somnorosi ambulanti , va va oferi cateva metode folositoare, dovedite stiintific prin care sa puteti adormi cat mai usor. Este important sa tineti minte ca obiceiurile de dormit sunt exact asta – obiceiuri.
Prin urmare, cu cat mai des practicati respectivele tehnici, cu atat veti reusi mai repede sa scapati de naravurile negative de dorimit si sa observati rezultatele practice.
Iata cele 6 trucuri ce va vor ajuta sa adormiti in doar cateva minute:
1. Stingeti lumina
Vi s-a intamplat vreodata sa vi se ia lumina in casa sau apartament? Daca da, sansele sunt ca ati dormit mult mai bine in seara aia. Motivul pentru acest lucru este ca, in ciuda luminilor incandescente, fluorescente sau LED, ceasul intern al corpului inca se afla in concordanta cu soarele (multumesc, evolutie!).
Binenteles, intr-o locuita obisnuita, nu prea mai conteaza orele de rasarit si apus. In schimb, suntem inundati cu lumini artificiale, dispozitive si alte inovatii, care ne-au distrus ciclurile naturale de somn/trezire.
Solutia: scadeti intensitatea luminii si evitati electronicele care emit lumina albastra pentru cel putin 60 de minute inainte de a va culca. Totodata, eliminati din aria in care dormiti orice electronice luminoase.
2. Respirati
Intr-un articol publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, cercetatorii au ajuns la concluzia ca:
„Participantii din grupul ce adopta practici de constientizare mentala (MAP) a demonstrat imbunatatiri semnificative in comparatie cu ceilalti (din alte grupuri). Grupul de MAP a aratat si o imbunatatire evidenta in privinta efectelor secundare asupra sanatatii, adica a simptomelor de insomnie, de depresie, interferenta oboselii si a severitatii acesteia.”
Abilitatea de a va linisti mintea este indispensabila pentru inducerea starii de somnolenta.
3. Nu mai incercati
Faptul ca nu reusiti sa adormiti poate deveni extrem de frustrant – dar nu este o problema fara solutie. Precum foamea sau setea, somnul este o functie a corpului. Putem (si ar trebui) sa facem unele modificari in obiceiurile noastre de dormit dar vor fi si momente in care pur si simplu nu vom fi pregatiti sa dormim.
Conform Fundatiei Nationale de Cercetare a Somnului, practicile de igiena a somnului va pot ajuta in acest caz. Exercitiile regulate, stimulentii de reglare, o dieta bine echilibrata si limitarea somnului de scurta durata din timpul zilei va pot ajuta sa adormiti seara mult mai usor.
4. Faceti un dus fierbinte sau o baie
Nu numai ca o baie fierbinte sau un dus sunt experiente minunate dar pot induce si o scadere brusca atat a nivelului de cortizon (hormonul de stres) cat si a temperaturii corpului (o temperatura mai scazuta a corpului va ajuta sa adormiti).
Efectele de inducere a somnului create de un dus fierbinte sau o baie ar putea fi unele dintre cele mai subapreciate aspecte pentru crearea mediului propice pentru dormit.
Pentru cei care iubesc sa faca baie, o recomandare ar fi sa mariti temperatura din casa in jurul valorii de 26 grade Celsius. Apoi stati in apa pentru aproximativ jumatate de ora inainte de a va culca.
5. Incalziti-va picioarele
Intr-un studiu efectuat de catre cercetatorii Germani, s-a descoperit o legatura intre temperatura crescuta din picioare si viteza de adormire: „O sticla cu apa calda la picioare, desi nu actioneaza asupra mecanismului din sistemul nervos central ce sustine reglarea somnului, poate induce foarte repede vasodilatatia.”
Vasodilatatia este definita ca fiind „Largirea vaselor de sange si rezulta in relaxarea tesuturilor musculare a vaselor.”
Medicamentele din farmacii si remediile fara reteta medicala (OTC) ce induc starea de somnolenta sunt cunoscute pentru capacitatea lor de marire a vasodilatatiei in anumite marje. Se pare ca o pereche de sosete (sau o sticla de apa calda) v-ar putea ajuta sa adormiti.
6. Lasati-va gandurile sa zburde
Precum am mentionat, faptul ca va ganditi indelung la cat de tare ati vrea sa adormiti nu va ajuta la nimic. Redirectionarea atentiei creierului pentru a adormi ca dupa ce ati indeplinit o munca asidua nu va face decat sa va mareasca nivelul de stres.
Daca mintea si corpul nu sunt pregatite pentru odihna, permiteti gandurilor sa zboare pentru o vreme. Ganditi-va la vacanta mult visata sau la o insula tropicala, vizualizati-va o dorinta sau un tel pe care inca nu ati reusit sa le indepliniti.
Daca va place sa va lasati purtati de astfel de ganduri, este momentul perfect in care sa permiteti diversiunilor voastre preferate sa ia contur. Ii puteti spune a visa cu ochii inchisi, daca asa vreti.
Gandurile pozitive si relaxante va vor incuraja sa adormiti.