Pietrele la vezi biliara reprezinta formatiuni mici sau bucati solide de materie in vezica biliara. Vezica este un organ de dimensiuni mici, in forma de „sac”, a carui rol principal este de a depozita bila produsa de ficat.Ce sunt pietrele la vezica biliara?
Pietrele din vezica biliara produc colelitiaza si sunt formate din depozite de calciu, particule de colesterol si alte substante intalnite in bila. Pietrele pot varia in termeni de forma, dimensiune, densitate, compozitie si severitatea simptomelor. Dar, in principal, ele sunt cauzate de aceiasi factori si au tratamente similare.
Pietrele la vezica biliara se formeaza in momentul in care calciul, colesterolul si alte particule se combina si se blocheaza in vezica biliara. Acestea pot cauza dureri si alte probleme, inclusiv dureri de spate si indigestie. In mod normal, vezica biliara depoziteaza numai materiale lichide; deci, atunci cand se acumuleaza pietre solide, semnele devin destul de evidente iar simptomele se pot agrava.
Mai mult, pietrele la vezica biliara pot varia in termeni de dimensiune, unele mai moi, mai mici, mai mari, mai dense si se pot extinde in aproape intreaga suprafata a vezicii biliare. In comparatie cu pietrele la rinichi, cele din vezica biliara sunt mai moi. Asta deoarece sunt formate in mare parte din colesterol, care nu este solid.
Remedii de acasa impotriva pietrelor la vezica biliara:
1. Anghinare
Se spune ca anghinarele ar fi foarte benefice pentru functiile vezicii biliare. Ajuta la stimularea productiei de bila si sunt benefice pentru ficat. Insa, nu s-a efectuat niciun studiu asupra efectelor pe care anghinarele le-ar putea avea in vederea tratarii pietrelor la vezica biliara.
Anghinarele pot fi murate, fierte sau facute la gratar. Daca le puteti tolera, nu ar trebui sa existe nicio problema in ceea ce priveste consumul anghinarelor. Suplimentele sau medicamentele cu anghinare ar trebui administrate numai dupa un consult medical.
2. Sucul de mere
Unele persoane beau suc de mere pentru a trata pietrele la vezica biliara. Asta deoarece se crede ca sucul de mere poate ajuta la inmuierea pietrelor si la facilitarea tranzitului lor.
Aceasta recomandare a fost publicata intr-un articol in 1999, prin care se descria cum o femeie a reusit sa scape de pietrele la vezica biliara cu ajutorul sucului de mere. Dar, nu exista niciun studiu stiintific prin care sa se confirme aceasta ipoteza.
Consumul unei cantitati excesive de suc de mere ar putea fi daunator daca suferiti de hiperglicemie, diabet, ulcer la stomac sau alte astfel de tulburari.
3. Otet de mere
Natura acida a otetului de mere poate preveni productia excesiva de colesterol, acesta fiind responsabil pentru formarea majoritatii tipurilor de pietre la vezica biliara. Mai mult, joaca un rol important in dizolvarea pietrelor si in atenuarea durerilor.
Instructiuni:
1. Amestecati o lingurita de otet cu un pahar de suc de mere.
2. Beti amestecul in momentul unui atac cauzat de pietrele din vezica biliara. Acesta va ajuta la atenuarea durerilor in doar 15 minute.
3. Puteti adauga si o lingurita de suc de lamaie si 2 lingurite de otet intr-un pahar cu apa calda. Beti combinatia dimineata pe stomacul gol.
Nota:
Aplicate in mod regulat, aceste tratamente pot ajuta la dizolvarea pietrelor din vezica biliara si la prevenirea durerilor.
4. Ulei de ricin
Uleiul de ricin prezinta multe proprietati tamaduitoare si medicinale ce pot ajuta la micsorarea si minimizarea numarului de pietre din vezica biliara. Proprietatea sa antiinflamatoare ajuta la neutralizarea inflamatiei si la reducerea durerilor. Mai mult, uleiul de ricin poate avea un efect pozitiv asupra sistemului limfatic si sistemului imunitar.
Instructiuni:
1. Intr-o oala mica, incalziti 1 cana de ulei pur de ricin, presat la rece.
2. Imbibati o bucata de panza din tifon in uleiul cald.
3. Stoarceti excesul de ulei.
4. Plasati bucata umeda de tifon pe partea dreapta a stomacului, unde este localizata piatra.
5. Acoperiti tifonul cu o folie de plastic.
6. Peste folia de plastic, puneti o perna calda si asteptati in jur de 30-60 de minute.
Nota:
Aplicati acest tratament de cel putin 3 ori pe saptamana sau pana cand va recuperati complet.
5. Yoga
Printr-un studiu s-a descoperit ca yoga ajuta la imbunatatirea profilului lipidic al persoanelor diabetice. Intr-un alt studiu, cercetatorii au analizat persoanele care prezentau pietre la vezica biliara si au raportat ca in cazul unor astfel de indivizi, sansele erau mai mari sa se descopere un profil lipidic anormal. Insa, cercetatorii nu au putut gasi o legatura intre prezenta pietrelor in cadrul vezicii biliare si respectivele anormalitati.
Chiar daca yoga ar putea ajuta la alinarea unora dintre simptomele asociate pietrelor la vezica biliara, nu exista nicio dovada stiintifica pentru a sustine practicarea yoga sub forma de tratament pentru colelitiaza.
Consider ca acest articol ar trebui citit de cat mai multe persoane, intrucat organizarea eficienta a timpului poate duce la cresterea productivitatii si reducerea stresului. Recomand cu caldura acest material tuturor celor care doresc sa-si optimizeze activitatile zilnice.
Mi-a placut modul in care autorul a prezentat diverse metode si tehnici pentru gestionarea timpului, precum tehnica Pomodoro sau utilizarea unui planner. Aceste sugestii sunt aplicabile in viata de zi cu zi si pot aduce beneficii semnificative.
Articolul este foarte interesant, oferind informatii utile despre cum sa iti organizezi eficient timpul pentru a fi mai productiv. Sunt de acord cu ideea ca prioritizarea task-urilor este cruciala pentru a evita procrastinarea si a maximiza rezultatele.