Ii puteti recunoaste imediat iar persoanele arogante, cu atitudinea lor obraznica, va pot afecta in mod negativ ziua daca nu sunteti armati cu una sau mai multe dintre urmatoarele 9 replici.O persoana aroganta a decis sa creada ca este, oarecum, superioara voua; de fapt, suntem cu totii egali, cu diferente care nu sunt mai mult sau mai putin valoroase. Felul in care raspundeti si va purtati cu astfel de indivizi atunci cand ii intalniti va poate influenta echilibrul mental.
Raspunsul vostru pentru persoanele arogante este o reflexie a integritatii voastre ca om ce se apara si se respecta.
9 replici pentru persoanele arogante
Conform Manualului IV de Statistica si Diagnostic, care este folosit pentru atribuirea problemelor psihologice, aceste persoane se incadreaza in tipologia tulburarii de personalitate narcisista:
– Cred ca sunt speciali si unici, putand fi intelesi sau asociati doar cu persoanele cu un statut social admirabil sau inalt (sau institutii).
– Au nevoie de admiratie cat mai multa.
– Au impresia ca au drepturi nelimitate, precum asteptarile nerezonabile de tratament special si favorabil sau de complezenta automata in functie de asteptarile lor.
– Exploateaza interpersonal, precum folosirea altora pentru propriile avantaje.
– Duc lipsa de empatie: nu doresc sa recunoasca sau sa identifice sentimentele si nevoile celor din jur.
– Sunt aroganti si au o atitudine sau un comportament maret.
1. „Ce te face sa spui asta?”
Aceasta replica are scopul de a ajuta persoana aroganta sa identifice rationamentul din spatele generalizarii, stereotipurilor sau dispretului pe care tocmai l-au aratat.
Speram ca pot realiza afirmatia negativa pe care au lansat-o si pe care o contestati, incetand odata ce au fost atentionati in legatura cu comportamentul lor.
2. „Ouch”
Ei, daca ranesc sentimente, fie ele ale voastre sau ale altora, spuneti-le pe fata. Acesta este un limbaj nociv iar replica respectiva ii poate face sa realizeze daunele pe care le-au creat.
3. „Sti ca mama mea este…., nu?”
O persoana aroganta are tendinta de a ataca o persoana din grup in functie de rasa, orientare sexuala, educatie, etc. si sa lanseze stereotipuri negative. Motivul comportamentului lor este ca prin denigrarea altora, persoana aroganta incearca sa se vada mai bine pe sine folosind comparatii.
Le puteti stopa foarte usor comentariile negative prin insinuarea faptului ca o persoana apropiata voua este membra a grupului pe care persoana aroganta il sustine. Acest soc ii va face sa realizeze ca vorbele lor negative nu vor fi tolerate si ca va insulta personal. Cel mai probabil, isi vor cere scuze rapid si vor pleca.
4. „Esti constient de faptul ca mai exista si alte puncte de vedere?”
Atat voi cat si restul lumii aveti dreptul la propria parere; dar persoana aroganta are nevoie sa realizeze ca opinia sa negativa in privinta altora nu se aplica si in cazul celor din jurul sau.
5. „Mai spune-mi o data de ce esti superior lui…?”
Persoanele arogante se cred mult mai bune decat ceilalti, asa ca lasati-i sa va explice de ce ar trebui sa va comportati si voi diferit fata de tintele atacate. Ati putea auzi unele raspunsuri interesante, dar cel mai probabil, i-ati facut sa se simta extrem de inconfortabil din moment ce le-ati spus subtil Nu esti superior nimanui.
6. „As aprecia daca acestea ar fi ultimele tale cuvinte despre subiect.”
Haideti sa incheiem discutia la fel de nepoliticos precum a inceput-o persoana aroganta. Aceasta replica are scopul de a pune capat cuvintelor lor dure; dar, persoanelor arogante le place sa se afirme fortat asa ca ar trebui sa fiti putin mai evidenti.
7. „Opreste-te sa mai vorbesti.”
Incheierea discutiei cu o persoana aroganta poate fi facuta foarte usor daca plecati, dar lasati-le ceva la care sa „rumege” inainte de a pleca. Este posibil sa nu aveti niciun fel de impact asupra persoanei arogante, dar evident, se crede net superioara in ciuda dovezilor rautatiilor spuse.
8. „Sunt sigur ca nu voiai sa pari arogant prin spusele tale, nu?”
Aceasta replica presupune intentii pozitive, chiar daca nu aveti nicio dovada ca ei chiar le-ar avea. Prin intermediul acestui limbaj, ii permiteti persoanei arogante o cale de scapare, raspunzand ca sigur ca nu au dorit sa para aroganti; le veti arata foarte clar ca refuzati sa intrati in jocul lor de denigrare a altor persoane.
9. „Realizezi cat de arogant pari atunci cand spui astfel de lucruri?”
Apostrofati-i pentru comportamentul lor arogant si anuntati-i ca este complet inacceptabil. Psihologii care studiaza caracteristicile de personalitate spuna ca „Persoanele modeste nu se preocupa cu propria persoana; in schimb, cele arogante au o viziune foarte grandioasa in legatura cu ei insisi”.
Pe scara trasaturilor de personalitate in privinta situatiilor sociale, aroganta este asociata cu un caracter calculat sau mainipulant fata de alte persoane.