Va doriti o metoda complet naturala de a va imbunatati dispozitia, mari capacitatea de memorare si proteja creierul impotriva declinului cognitiv, care este proportional cu varsta? Incepeti sa va miscati.O multime de studii recente, inclusiv doua noi studii publicate in primavara, sugereaza ca orice tip de exercitiu care creste ritmul cardiac, care va pune in miscare si care va face sa transpirati pentru o perioada mai indelungata de timp – cunoscut ca exercitiu aerobic – are un impact semnificativ si magulitor de benefic asupra creierului.

„Exercitiile aerobice sunt cheia pentru creier si inima,” scriu autorii unui articol recent publicat pe blogul Facultatii de Medicina de la Harvard, Mind and Mood.

Desi unele beneficii, precum imbunatatirea dispozitiei, pot sa apara dupa cateva minute de ciclism rapid, altele, precum imbunatatirea memoriei, ar putea avea nevoie de cateva saptamani pentru a se stabili.

Asta inseamna ca cel mai bun tip de fitness pentru minte este un exercitiu aerobic pe care il veti face in mod regulat si constant pentru cel putin 45 de minute intr-o sesiune.

In functie de beneficiile pe care le cautati, ati putea adauga in rutina voastra zilnica o plimbare mai rapida sau o alergare. Un studiu pilot asupra persoanelor cu depresie a aratat ca 10 zile consecutive cu doar 30 de minute de mers pe banda de alergare au fost „suficiente pentru a produce o descrestere relevanta din punct de vedere clinic si semnificativa statistic a depresiei.”

Conform unui studiu recent publicat in Jurnalul de Stiinta a Terapiilor Fizice, antrenamentele de aerobic pot ajuta si persoanele care nu sufera de depresie clinica sa se simta mai putin stresate, deoarece le reduce nivelul hormonilor naturali de stres, adica adrenalina si cortizonul.

Daca ati trecut de 50 de ani, un studiu publicat luna trecuta in Jurnalul Britanic de Medicina Sportiva sugereaza ca cele mai bune rezultate apar in urma combinarii exercitiilor de aerobic cu cele de rezistenta.

Acestea ar putea include orice, de la antrenamente de intensitate prin intervale, precum cele de 7 minute, pana la yoga dinamica, care imbina pozitiile de crestere a rezistentei, respectiv pozitia in scandura sau flotarile, cu miscari antrenante de dans.

Un alt studiu publicat in 3 Mai ofera sustinere acestor studii, afland ca adultii intre 60 si 88 de ani, care merg pentru 30 de minute/zi timp de 4 zile pe saptamana, 12 saptamani, par sa isi intareasca conectivitatea intr-o regiune din creier in care conexiunile slabite faceau asocierea cu pierderea memoriei.

Cercetatorii inca nu sunt siguri de ce aceste tipuri de exercitii par sa imbunatateasca starea creierului, dar studiile arata ca acestea au de a face cu fluxul de sange, care confera mintii energie noua si oxigen.

Intr-un studiu recent, o femeie mai in varsta, care prezenta potentiale simptome de dementa, a aratat ca exercitiile aerobice au facut legatura cu cresterea dimensiunii hipocampului, o zona din creier care directioneaza procesele de invatare si memorare.

Joe Northey de la Universitatea din Canberra, care este autorul studiului Britanic si cercetator al proceselor ce au loc in timpul executarii antrenamentelor, spune ca cercetarile sugereaza ca oricine are o stare buna de sanatate si a trecut de varsta de 50 de ani ar trebui sa faca intre 45 si o ora de exercitii aerobice de cat mai multe ori, in fiecare saptamana.

4 thoughts on “Conform oamenilor de stiinta, acesta este singurul si cel mai bun tip de exercitiu pentru creier

  1. Este remarcabil modul in care autorul a reusit sa abordeze un subiect atat de complex intr-un mod accesibil si usor de inteles. Articolul este bine documentat si ofera o multime de informatii valoroase.

  2. Felicitari pentru modul in care autorul a structurat acest articol. Am apreciat claritatea ideilor expuse si faptul ca fiecare punct a fost sustinut cu exemple concrete si relevante.

  3. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva ampla asupra temei discutate si sa aduca argumente solide pentru punctul sau de vedere.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Mi-a placut faptul ca a prezentat diverse aspecte legate de subiectul abordat, oferind detalii relevante si argumente solide.

Comments are closed.