Zona ferestrelor, de unde vine lumina, va atrage intotdeauna privirile musafirilor si trebuie ca totul sa fie aranjat in ton cu restul incaperii. Perdelele potrivite pot mari sau micsora dimensiunea camerei, prin urmare vei avea nevoie de un material de calitate care sa imbrace frumos ferestrele casei tale.
Conform designerilor trebuie sa fii foarte atent la tesatura din care este confectionata perdeaua in momentul in care alegi sa o asezi. De exemplu perdelele din dantela nu se vor potrivi niciodata in camera copilului, ci mai de graba in dormitorul matrimonial, iar perdelele din matase in bucatarie trebuie evitate cat mai mult.
Daca te intrebi cum sa alegi perdelele potrivite pentru incaperile tale, noi te vom ajuta cu cateva sfaturi.
Cum alegi perdelele de calitate
Materialele de proasta calitate isi dezvaluie defectele intr-un timp scurt, decolorandu-se din cauza razelor soarelui si a spalarilor. Perdelele ieftine sunt, de obicei, confectionate dintr-un voal prea subtire, care are un luciu prea intens.
Un material calitativ este placut si fin la atingere, iar tesatura este realizata din fire drepte si uniforme. Astfel de perdele se calca usor si nu isi pierd forma dupa spalare.
Poti opta pentru perdele realizate din materiale naturale, pentru perdele realizate din materiale sintetice sau pentru perdele din materiale naturale care au in compozitie si fibre sintetice.
In prezent, tesaturile din celofibra sau poliester arata mult mai bine decat in urma cu cativa ani, aspectul lor fiind similar celor din fibre naturale, dar cel mai bine ar fi sa optezi pentru tesaturi care combina cele doua tipuri de fibre.
Materialele care „cad” cel mai frumos sunt matasea artificiala, catifeaua si inul. Perdelele din matase artificiala surprind prin durabilitate si nici nu se decoloreaza la fel de repede ca cele din matase naturala.
Perdelele din catifea dau incaperii un aer elegant, iar cele din in sunt grele, au o tinuta frumoasa si intregesc atmosfera cu o nota de delicatete simpla.
De asemenea, tesatura jacard (sau Jacquard), o tesatura complexa al carei model asemanator broderiilor este realizat printr-un anumit fel de impletire a fibrelor, numit contextura, confera o dimensiune rafinata incaperii.
Cum ingrijesti perdelele de calitate
Acum, daca ai reusit sa te decizi pentru niste perdele de calitate care-ti transforma casa intr-un spatiu primitor si plin de rafinament, trebuie sa afli cateva secrete despre ingrijirea si intretinerea acestora.
Nu uita sa citesti eticheta cu instructiunile de spalare inainte de a pune perdelele in masina de spalat. In general, perdelele realizate din tesaturi naturale trebuie duse la curatatoriile profesionale, iar celelalte au, si ele, indicatii diferite in functie de tipul de material.
Perdelele din matase naturala ar trebui sa fie spalate de mana sau la masina, dar folosind un program special pentru tesaturi delicate si un detergent special.
Verifica daca le-ai scos toate inelele sau acele inainte sa le pui in masina de spalat. Daca acestea sunt din fier, ar putea rugini, stricand astfel aspectul perdelei.
Evita calcatul, pentru ca exista riscul sa deteriorezi materialele fine. Nu le stoarce dupa spalare, ci agata pur si simplu perdelele pe galerie si lasa-le sa se usuce singure.
Probabil mama ta va spune ca o perdea trebuie intotdeauna calcata, asadar daca iti doresti sa le calci fa-o cu mare grija. Intotdeauna calca-le pe dos si foloseste-te de aburi pentru a elimina cutele.
Faptul ca iti doresti sa ai intotdeauna perdelele curate este un lucru bun, insa evita sa le speli prea des, nu vei face altceva decat sa le deteriorezi. De pilda, perdelele din voal se pot spala la 3 luni, insa cele din material delicat (dantela) este recomandat sa le speli trimestrial.
Acestea se pot curata foarte usor de praf cu un aspirator de sus in jos.
In concluzie, daca iti doresti sa te bucuri cat mai mult timp de perdelele casei tale pune in practica sfaturile de mai sus si vei avea de castigat.
Totodata, articolul pune accent pe necesitatea unei abordari echilibrate in ceea ce priveste integrarea tehnologiei in sala de clasa. Este important ca educatia sa evolueze odata cu progresul tehnologic, insa este crucial sa se acorde atentie si altor aspecte ale dezvoltarii copilului, precum abilitatile sociale si creativitatea.
Un alt aspect important subliniat in articol este legat de modul in care tehnologia poate influenta interactiunea sociala a elevilor. Este esential ca profesorii si parintii sa fie constienti de potentialele riscuri asociate cu folosirea prelungita a dispozitivelor electronice, precum dependenta de internet sau izolarea sociala.
Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei asupra educatiei, evidentiind avantajele si dezavantajele utilizarii dispozitivelor electronice in procesul de invatare. Este important sa gasim un echilibru intre utilizarea excesiva a gadget-urilor si beneficiile lor in imbunatatirea performantei scolare.