Configuratia dormitorului este vitala pentru a obtine un somn mereu odihnitor. Crearea unui mediu de trai placut in dormitor este foarte importanta, fie ca locuim cu familia sau singuri.

Amenajarea unui dormitor cu un pat confortabil este un factor- cheie a igienei somnului, care inseamna odihna de calitate in fiecare noapte. Uneori un mic detaliu poate insemna mult.

De exemplu, un pat cu o saltea mai putin confortabila poate fi amenajat mai eficient cu un topper deasupra saltelei. Numeroase magazine online ofera toppere la preturi reduse, iar un astfel de obiect poate aduce din nou somnul de calitate la tine in dormitor.

Cultivarea unei ambiante relaxante pentru somn implica atat un design vizual, cat si o configuratie practica, ce contine elemente de iluminare, temperatura, materiale textile pentru pat.

Design placut

Designul interior este un concept larg, dar o componenta de baza este stabilirea aspectului casei tale. Pentru dormitorul principal din casa, este recomandat sa alegi un stil de design interior care nu doar sa reflecte gusturile personale, ci si sa promoveze un sentiment de calm, care favorizeaza somnul.

Aspect utilizabil si atragator

Indiferent ce suprafata are dormitorul , e bine sa eviti senzatia de inghesuiala in camera. Incepe prin a alege o dimensiune a saltelei care se potriveste perfect patului, comoda si confortabila.

Utilizarea spatiului vertical sau depozitarea sub pat poate insemna economie de spatiu in cazul unui dormitor mic, eliberand spatiu pe podea, care poate fi folosit pentru a monta noptiere noptiera, sau pentru a oferi camerei o senzatie mai aerisita.

Organizarea sertarelor  si a garderobei te face sa te pregatesti mai usor dimineata de plecare de acasa. Un drum liber si fara obstacole de la pat la baie poate elimina pericolele de impiedicare daca trebuie sa te deplasezi noaptea la baie, pe intuneric. Proiectarea unui dormitor fara stres ajuta sa beneficiezi din plin de confort si relaxare.

Un spatiu ordonat

Dezordinea vizuala poate genera stres, care este o bariera cunoscuta in calea unui somn de calitate. Elementele dezorganizate din dormitorul tau pot intari senzatia de aglomerare, generand sentimente de anxietate care pot sa te impiedice sa te relaxezi mental atunci cand doresti sa adormi.

O iluminare adecvata

Lumina este cel mai puternic indiciu pentru ritmul circadian, element al ceasului biologic care ajuta la reglarea somnului. Cand este timpul pentru culcare, e bine sa incerci sa faci dormitorul cat mai intunecat posibil, pentru a intari un ritm circadian sanatos.

Perdelele opace pot ajuta, daca dormitorul primeste multa lumina exterioara. Iluminatul, inclusiv o lampa plasata pe noptiera, nu ar trebui sa fie prea stralucitor.  Iluminarea calda, subtila, de calitate, poate face somnul sa vina mai usor la momentul potrivit.

O alta parte importanta a controlului expunerii la lumina este de a minimiza sau elimina utilizarea dispozitivelor electronice, inclusiv tablete si telefoane mobile, in dormitorul tau.

Vizionarea la televizor, in dormitor, inainte de a merge la culcare va avea un impact negativ asupra calitatii somnului. Ecranele iti expun ochii la lumina albastra, care iti poate perturba ritmul circadian. De asemenea, telefoanele mobile nu trebuie pastrate noaptea in dormitor.

Temperatura ambianta

Temperatura dormitorului ar trebui sa fie confortabila, de obicei undeva intre 60 si 71 de grade Fahrenheit (15,6 pana la 22,0 grade Celsius). Caldura in exces poate perturba somnul, asa ca cei mai multi experti sugereaza sa alegi un dormitor mai racoros.

Daca nu ai un termostat care sa controleze cu precizie temperatura dormitorului tau, poti folosi un ventilator sau, in functie de sezon, poti deschide o fereastra pentru a regla temperatura.

Salteaua si lenjeria de pat

Patul tau este, desigur, o piesa centrala a mediului din dormitor. Salteaua ta ar trebui sa fie bine construita si confortabila, dar si sa corespunda  preferintei tale personale de fermitate. De asemenea, ar trebui sa ofere sustinere  corpului si sa ofere stabilitate a punctelor de presiune pentru a se potrivi greutatii corporale si pozitiei de dormit.

O saltea noua poate fi o investitie semnificativa, dar cercetarile au descoperit ca poate imbunatati somnul si poate reduce stresul si durerile de spate.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca o saltea confortabila este importanta, pentru a obtine un somn de calitate. La Mattro.ro gasesti o gama variata de saltele si toppere, care ofera un confort exceptional in dormitor.

Pe langa saltea, pernele, cearsafurile si paturile joaca un rol important in a-ti face patul confortabil si primitor. Pernele de calitate pot preveni durerile de gat, mentinand capul si coloana vertebrala aliniate corespunzator, iar lenjeria de pat din materiale naturale poate crea o senzatie moale si confortabila, ajutand in acelasi timp la gestionarea temperaturii corpului. Spalarea regulata a lenjeriei de pat mentine patul proaspat si reduce potentiala acumulare de praf si alergeni.

3 thoughts on “Cum sa amenajezi dormitorul ideal pentru un somn odihnitor

  1. Interesant de citit despre experientele personale ale autorului in diverse locuri din lume. Am fost inspirat sa imi fac si eu o lista cu destinatiile pe care vreau sa le vizitez si sa imi planific cat mai curand urmatoarea aventura.

  2. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a oferit multe idei despre destinatiile de vacanta potrivite pentru mine si familia mea. De asemenea, am aflat informatii utile despre cum sa planificam o calatorie perfecta.

  3. Articolul este foarte informativ si acopera o gama larga de subiecte legate de turism. Mi-a placut modul in care au fost prezentate informatiile si am descoperit multe locuri interesante pe care as vrea sa le vizitez.

Comments are closed.