Daca iti doresti sa schimbi configuratia unei incaperi printr-un minim de efort redecoreaza ferestrele. Desi draperiile si perdelele au un rol important in designul de interior, intrucat atrag privirea din prima, selectionarea lor este complicata.


Intodeauna in alegerea perdelelor si a draperiilor va trebui sa tii cont de forma ferestrei, stilul si culoarea obiectelor de mobilier, destinatia camerei, tipul si culoarea tesaturii, daca vrei sa creezi un ambient cat mai placut.

Mai jos regasesti o lista cu toate elementele pe care trebuie sa le ai in vedere cand vizitezi un magazin de perdele si draperii, dar si pentru a putea amenaja camerele dupa bunul tau plac.

Tine cont de functia camerei

Nu vei putea pune niciodata in camera copilului draperii de tipul celor somptuoase, cu cordoane care atarna intrucat reprezinta un pericol pentru cei mici. De altfel perdelele din living nu sunt interschimbabile cu cele din bucatarie.

Pentru bucatarie poti alege perdele scurte cu imprimeuri florale sau in carouri, daca vrei sa obtii o atmosfera primitoare. Acestea au insa dezavantajul ca se vor murdari mai repede decat cele din restul camerelor, asa ca daca nu vrei sa le speli prea des, mai bine optezi pentru niste storuri interioare.

In dormitor este important sa creezi o atmosfera care te imbie la somn si relaxare, asadar ai nevoie de niste perdele prin care lumina nu trece cu usurinta, dar care se pot da la o parte atunci cand vrei sa-ti incepi ziua salutand soarele.

Tine cont de rolul perdelelor si draperiilor

Aici este simplu: daca vrei mai multa intimitate intr-o camera si o atmosfera misterioasa, opteaza pentru materiale grele, de tipul catifelei sau brocartului, iar daca vrei sa lasi lumina sa intre in voie in incapere, alege materiale usoare, transparente.

Tine cont de densitatea tesaturii

Daca vrei sa impiedici lumina soarelui sa intre in dormitor, alege perdele realizate din tesaturi cu densitate mare. Altfel, daca preferi o perdea dintr-o tesatura cu densitate mica, va trebui sa adaugi niste draperii din materiale grele care sa-ti asigure confortul dorit.

Tine cont de culoarea peretilor

Perdelele domina perspectiva la nivelul ochilor, ceea ce le da un rol important in designul camerei. In functie de culoarea peretilor, poti obtine cu ajutorul lor diverse efecte.

Astfel, daca vrei sa faci camera sa para mai mare, poti alege perdele in aceeasi nuanta cu cea a peretilor, pentru a elimina demarcatiile dintre pereti si ferestre

Daca preferi farmecul contrastului cromatic, dar nu stii ce perdele s-ar potrivi intr-o incapere cu peretii vopsiti intr-o culoare primara, cel mai usor este sa optezi pentru unele cu un imprimeu in care se regasesc nuante neutre, dar si culoarea primara a peretilor.

De exemplu, daca peretii sunt vopsiti intr-o nuanta luminoasa de portocaliu, poti decora ferestrele cu perdele imprimate cu flori albe cu putin portocaliu.

Evita perdelele cu imprimeu in cazul incaperilor ai caror pereti sunt acoperiti de un tapet cu imprimeu.

Tine cont de suprafata camerei

Avand un rol important in aspectul incaperii, perdelele te pot ajuta sa manevrezi optic spatiul. Astfel, intr-o camera mica, e recomandat sa eviti draperiile si perdelele in culori inchise, pentru ca dau senzatia de apropiere, in timp ce culorile deschise dau iluzia de spatiu.

In cazul in care camera nu are o inaltime foarte mare sfatul nostru este sa prinzi perdelele cat mai aproape de tavan ( sistemul de prindere tip rejansa).

Perdelele de mici dimensiuni in incaperi precum living sau dormitor nu vor face altceva decat sa miscoreze si mai mult camera, ele pot fi folosite intr-un mod practic in camera copilului (nu se poate agata de ele) si in bucatarie (sunt mai usor de curatat).

Daca vrei sa stapanesti arta transformarii unei camere in cel mai scurt timp urmeaza sfaturile de mai sus, dar tinand cont de preferintele tale.

{{clean2}}
{{clean3}}

3 thoughts on “Lucruri esentiale de tinut cont in alegerea perdelelor si draperiilor

  1. Ma impresioneaza cat de detaliat este acoperit subiectul in acest articol. Am invatat multe lucruri noi si acum am o perspectiva mai clara asupra problemei discutate. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de acest domeniu.

  2. Imi place modul in care autorul a structurat informatiile si cum a prezentat argumentele sale. Este evident ca s-a documentat bine inainte de a scrie acest articol si asta ii confera credibilitate. Felicitari pentru munca depusa!

  3. Articolul este foarte interesant si informativ. Ma bucur ca am aflat mai multe despre subiectul abordat si mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le stiam. Sper sa citesc mai multe articole de acest gen in viitor.

Comments are closed.