Se spune ca durata maxima de viata a unei saltele este de 7 ani. Aceasta afirmatie nu este facuta in urma unui stiudiu realizat de cercetatorii britanici, dar se bazeaza pe nenumarate constatari si pe faptul ca oricine isi poate da seama ca nicio saltea nu iti va mai oferi acelasi grad de confort dupa 7 ani de utilizare zilnica.
Poti doar prelungi durata de viata a unei saltele prin mici trucuri de folosire precum: aerisirea ei regulat, intoarcerea si folosirea pe ambele parti, utilizarea unei protectii bune, precum husele impermeabile, care permit pielii sa respire.
Dar acest lucru nu se va intampla pentru totdeauna, salteaua se va uza, iar somnul tau nu va mai fi la fel de odihnitor.
Cand achizitionezi o saltea te lovesti de inca o dilema: saltea ortopedica sau saltea cu memorie?
Noi iti vom prezenta 3 pasi simpli pe care sa ii urmezi cand te prezinti in magazin pentru a achizitiona salteaua potrivita pentru tine.
Documenteaza-te
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca stii concret care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de saltele de pat.
Salteaua ortopedica
O saltea este ortopedica daca ofera un bun suport corpului, sprijinind muschii spatelui si aliniind coloana vertebrala.
Pe o astfel de saltea, greutatea corporala este distribuita in asa fel incat sa reduca presiunea de la nivelul coloanei vertebrale, ajutandu-te sa mentii o postura corecta.
Exista mai multe tipuri de saltele ortopedice:
Cu arcuri conectate – Au un grad ridicat de fermitate, asigura o distribuire echilibrata a greutatii si sunt durabile
Cu arcuri ambalate individual – Au de aproximativ trei ori mai multe arcuri decat saltelele cu arcuri conectate, ceea ce inseamna ca raspund mai rapid la orice miscare a corpului. Ofera un nivel mai ridicat de confort, iar miscarile dintr-o zona a saltelei nu se propaga in alte zone.
Cu spuma – Acest tip de saltea este realizata dintr-o spuma speciala si ofera aceleasi avantaje precum cele cu arcuri.
Salteaua cu spuma de memorie
Salteaua cu spuma de memorie este realizata dintr-un poliuretan special creat de NASA in anii ‘60, menit sa reduca socurile percepute de astronauti. Are proprietati excelente de izolare a miscarii si este foarte silentioasa, dar retine caldura.
Salteaua hibrida
Salteaua hibrida imbina avantajele saltelelor cu arcuri si pe cele ale saltelelor cu spuma de memorie intr-un produs calitativ, ideal pentru persoanele dispuse sa investeasca in sanatatea si confortul lor.
Astfel, in compozitia saltelelor hibride exista mai multe straturi cu dimensiuni diferite de spuma de memorie, spuma de densitate si arcuri ambalate individual.
Tine cont de felul in care dormi
Daca obisnuiesti sa dormi pe o parte, o saltea prea rigida sau prea veche iti poate provoca disconfort si dureri la nivelul articulatiei soldurilor si umerilor. In acest caz, sunt preferabile saltelele cu un nivel de fermitate mediu.
Daca dormi pe stomac, vei avea nevoie de o saltea care sa ofere suficient suport pentru a evita curbarea coloanei vertebrale.
Este recomandat un nivel de fermitate mediu spre ridicat. Daca dormi pe spate, evita saltelele in care te „scufunzi”. Ai nevoie de un model care sa nu-ti provoace dureri de spate, asadar opteaza pentru una cu nivel de fermitate mediu spre ridicat.
Ia in calcul tipul materialului
Saltelele cu spuma de memorie sunt potrivite pentru cei carora le place caldura si nu fac rabat cand vine vorba sa doarma imbratisati, acestea reactioneaza la caldura corpului si se modeleaza in functie de forma acestuia.
Saltele cu arcuri in schimb iti vor oferi doar racoare, daca asta este ceea ce cauti.
Intotdeauna fii atent la specificatiile produsului, in special la greutatea maxima suportata, saltele cu spuma de memorie suporta o greutate mult mai mica, spre deosebire de cele cu arcuri. Totodata ai grija la dimensiunile saltele, astfel incat sa se potriveasca perfect cadrului tau de pat.
Daca alegi sa mergi intr-un magazin fizic nu te lasa intimidat de cei din jur si testeaza fiecare saltea pentru a fi sigur ca faci alegerea potrivita pentru tine si familia ta.